Primul meu pui de vipera

Am plecat sambata dimineata dupa vipere, destul de optimisti, desi perioada fieldherpingului nu mai este chiar asa productiva. Vremea a fost buna, destul de cald desi batea vantul destul de tare.

Prima locatie

Tinta noastra, clasica vipera de silvostepa (aia negra cu ochii rosii) numite stintific Vipera berus nikolskii. Alegem o zona noua pentru o verificare dupa urme sau exemplare daca avem noroc.

Echipa era formata din subsemnatul, Marius si Vlad. Am inceput destul de dur sa cu traversarea unei mlastini unde spre norocul am scapat destul de uscati fata de cum ne gandeam ca vom iesi. Vegetatia deasa din mlastina si fiind primul in coloana, am avut ocazia sa vad la cativa metri de mine probabil cea mai frumoasa vulpe de pana acum, dar fara succes la fotografiat ca nu eram pregatit.

Habitat de vipera nikolskii

Am mers pe langa padure cred ca vreo 6-7 km timp in care Marius a vazut o calugarita foarte bine camuflata in iarba sincer el mi-a arata zona, iar eu am caut-o cu privirea secunde bune.

Calugarita

O broascuta rosie de padure ca tot ne-a sarit in cale.

Broasca rosie de padure (Rana dalmatina)

A doua locatie

Neavand un succes notabil, nu puteam pleca dezamagiti, am zis ca ar fi bine sa ne indreptam spre o locatii cunoscute deja. Tinta noastra erau pui de nikolskii care sunt diferit de adulti si asa am avut sansa sa vad primul pui de vipera nu mai mare ca un creion, nici acum nu imi dau seama cum am reusit sa il observ. Va las mai jos cateva imagini cu el.

Pui de vipera berus nikolskii
Pui de vipera berus nikolskii

Pe langa puiul gasit am mai fotografiat si un adult ascuns in iarba.

Vipera berus nikolskii
Vipera berus nikolskii
Vipera berus nikolskii

Coloritul puilor se observa ca este diferit de cel al adultilor (vezi in fotografiile de mai jos) avand aceste desene criptate pe spate si o culoare gri-roscat.

Specialistii spun ca veninul puilor este la fel de puternic ca al adultilor, poate chiar mai puternic. Fiind mici si fara experienta, nu au invatat cum sa isi dozeze cantitatea si natura i-a inzestrat cu o concentratie mai buna a veninului, pe care o injecteaza pe toata intr-o singura muscatura.

Cred ca astea sunt ultimele imaginii fotografiate in 2017 cu aceste specii. Sper ca la anul sa vin cu mai multe.

30 sept. 2017
  • Clasa: Blog
  • Ordin:
  • Familie:
  • Gen:
  • Specie: